
           6156 
 

INTERPRETER, DEAF CHILDREN, PARENTS 
 
RESOLVED, upon the recommendation of the Superintendent of Schools, that the Board adopt the policy 
of providing an interpreter for the deaf children or parents who are scheduled for our C.S.E. meetings on 
the placement of said child, and 
 
BE IT FURTHER RESOLVED, that the interpreter be supplied on occasions when the situations call for 
such ( i.e. Honor Society Induction, High School Graduation). 
 
BE IT FURTHER RESOLVED, that the amendment to the Regulations of the Commissioner of 
Education be adopted in its entirely (copy attached).  This policy will be filed under #6156 in the policy 
book 
 
 
 
First Reading July 12, 1993 
Second Reading and Adoption July 26, 1993 
  



AMENDMENT TO THE REGULATIONS OF THE COMMISSIONER OF EDUCATION 
 
Section 100.2 of the Regulations of the Commissioner of Education is amended by adding a new 
subdivision (aa) to read as follows: 
 
 (aa) Interpretation services for parents and persons in parental relationship who are hearing 
impaired. 

(1) Definitions.  For purposes of this subdivision: 
 
(i) “Hearing Impaired” shall include any hearing impairment, whether permanent or 

fluctuating, the result of which prevents a meaningful participation in school district 
meetings or activities. 

(ii) “Meeting” or “activity” shall mean those school-initiated meetings or activities 
attended by parents or persons in parental relationship who are hearing impaired, 
which are specific to the academic and/or disciplinary aspects of their child’s 
educational program, including, but not limited to, parent-teacher conferences; child 
study or building level team meetings; planning meetings with school counselors 
regarding educational progress and career planning; suspension hearings or any 
conference with school officials relating to disciplinary actions. 
 

(2) School district meetings and activities.  At any meeting or activity which is conducted by the 
board of education trustees, school district or a district school and attended by parents or 
persons in parental relationship who are hearing impaired, such board of education or trustees 
shall provide interpreter services at no charge to such parents or persons in parental 
relationship, provided that a written request therefore is made to the school district within the 
time limitation established by such board of education or trustees pursuant to paragraph (3) of 
this subdivision. 

(i) In the event interpreter services are requested, the school district shall appoint an 
interpreter of the deaf to interpret during the meeting or activity. 

(ii) In the event that an interpreter of the deaf is unavailable, the school district shall 
make other reasonable accommodations which are satisfactory to the parents or 
guardians. 
 

(3) Each board of education or trustees shall adopt a policy which shall establish a reasonable 
time limitation for requesting interpreter services, examples of what constitutes reasonable 
accommodations pursuant to subparagraph (2) (ii) of this subdivision and how the provisions 
of this subdivision shall be implemented by such board of education or trustees. 


